Als bestuur van Rapid vinden we het belangrijk dat er binnen onze club een goede, sportieve en vertrouwde sfeer heerst. Ook vinden we het heel belangrijk dat iedereen zich bij Rapid veilig voelt. Gedrag dat hierbij niet hoort is bijv. agressie, discriminatie en (seksuele) intimidatie.

Wanneer je wordt lastig gevallen en je zelf niet meer weet hoe je de situatie op moet lossen, kun je verschillende dingen doen. Je kunt de hulp van een teamgenoot, coach, (jeugd) tc of het bestuur inroepen. Je kunt echter ook contact opnemen met een vertrouwenspersoon. Die kan je helpen met het vinden van een oplossing. De vertrouwenspersoon is er dus voor leden, ouders en vrijwilligers van Rapid die te maken hebben met ongewenst gedrag.

Hoe werkt een vertrouwenspersoon precies?
1. De vertrouwenspersoon biedt een luisterend oor.
2. De vertrouwenscontactpersoon zal, indien gewenst, proberen door verwijzing, bemiddeling of advisering een oplossing te bewerkstelligen voor de melding.
3. De vertrouwenspersoon behandelt de zaken in strikt vertrouwelijke sfeer en zorgt er voor dat de vertrouwelijkheid is gegarandeerd.
4. De vertrouwenspersoon kan het bestuur van de vereniging in kennis stellen van het feit dat er melding is gemaakt van ongewenst gedrag, maar brengt alleen met toestemming van de betrokkene inhoudelijk verslag uit bij het bestuur van de gemelde kwestie.
5. De vertrouwenspersoon kan het bestuur gevraagd en ongevraagd adviseren ten aanzien van beleid op gebied van ongewenst gedrag en het voorkomen hiervan.
6. De vertrouwenspersoon werkt volledig onafhankelijk, maar valt onder de verantwoordelijkheid van het bestuur van de vereniging.
7. Meer informatie over de werkwijze van een vertrouwenspersoon is te vinden op de website van de knkv.

Rita de Swart
Wij vinden het erg fijn dat Rita de Swart deze functie voor Rapid uit wil voeren. Zij stelt zich hieronder zelf voor:
“Rapid is voor mij een vertrouwde club. Als 12 jarige ben ik begonnen met korfbal. Samen met mijn broer Bert en schoonzus Lia heb ik vanaf mijn 16e met veel plezier in het eerste gespeeld. Ook heb ik in het bestuur van Rapid verschillende functies gehad. Eerst als penningmeester en later als wedstrijdsecretaris van de jeugd en verscheidene jaren ben ik voorzitter geweest.

Als leerkracht bij de Schoter Scholen Gemeenschap in Haarlem heb ik ook een opleiding gedaan voor vertrouwenspersoon. Dit ben ik vele jaren geweest voor zowel de collega’s als voor de leerlingen.

Deze kennis en ervaring wil ik graag ten dienste stellen voor mijn oude club Rapid.”

Hoe bereik ik de vertrouwenspersoon?
Je kunt Rita bereiken via e-mail: ritadesw@x4all.nl