Jeugdkamp 2021 – verslag

Het is rond 19:00 uur Oebele, Nadine en ondergetekende, zetten de eerste stappen op het kamp. Een mooi moment, het is gelukt, Rapid Jeugdkamp 2021 gaat door en staat op het punt van beginnen.

Douanespel
Niet snel daarna ontvangen wij maar liefs 47 (zaterdag 48) kinderen. Ik kijk om me heen, sommige kinderen heb ik het hele seizoen nog niet gezien. Na wat tijd om te acclimatiseren is het tijd voor het douanespel. Voor diegenen die dit spel niet kennen, het doel van het spel is, zoveel mogelijk munten in de emmer krijgen, voordat je gepakt wordt door een douanier (leiding). Dit spelen we in het bos in de schemering of in het donker.

Bij dit spel doe ik eigenlijk altijd mee met de kinderen. Bij mij voelt het misschien toch net wat veiliger dan wanneer je alleen zou moeten lopen. Al snel sluipen wij door het bos. We gaan linksom, maar worden toch gepakt. Opnieuw, het is soms moeilijk om de leiding te onderscheiden van de kinderen, maar het lukt! De eerste munten liggen in de emmer.

Opvallend is dat er kinderen met ons meegaan, die ook wel alleen gaan, welke tactische reden zit hier achter? Ik weet het antwoord wel, maar ik moet neutraal blijven, ik ben bij het douanespel, wel leiding, maar geen douanier. Geen kind, maar wel deelnemer aan het spel.

Nog voordat het eerste spel is afgelopen, loop ik samen met Joy naar het kamp. Een sanitaire stop, dat moet natuurlijk ook gebeuren. We lopen naar het kamp, maar ik zou mezelf niet zijn, als ik niet direct goed loop. Angst nee hoor, ik ken het terrein goed, en stiekem weet ik dat het bos helemaal niet zo groot is. Tijdens het loopje naar het kamp, praten we over de musical, de nieuwe school en het leven als groep 8-ter. Als we terug komen start het tweede spel en worden de rollen omgedraaid. De junioren zijn de douaniers en de kinderen, maar ook de kampleiding moeten de munten naar de emmer brengen. Er is een duidelijke winnaar, wie? Vraag het de junioren.

Niet onbelangrijk, voor dat het kamp start zijn er teams gemaakt. De teams hebben dit jaar de kleuren, rood, geel, groen en oranje gekregen. Oranje heeft met het douanespel overduidelijk de meeste munten in de emmer weten te krijgen.

De nacht
We zijn terug op het kamp. Een grote groep kinderen speelt het spel Weerwolven, een kaartspel wat je met maar liefst 18 spelers kunt spelen. Niet alleen de oudste jeugd, maar ook zeker de jonge jeugd speelt dit spel. Hoe leuk is dat! Maar er is meer, midden op het kamp staat het kampvuur. Er worden marshmallows gegeten, gezongen of gekletst. Na een aantal uur vertrekken de eerste kinderen naar de tenten, er zijn zelfs kinderen die al snel de slaap pakken, maar over het algemeen is het nog gezellig onrustig in de tenten. Ja, het Rapid Jeugdkamp 2021 is begonnen!

Het is zaterdag, de slaap was kort, maar enigszins fit verschijn ik weer buiten in het kamp. Het weer? Het is nu al een aangename temperatuur, zelfs de zon probeert al te schijnen. Het belooft een mooie dag te worden. Rustig zittend aan mijn koffie zie ik de eerste koppies uit de tenten komen. Duidelijk, de nacht heeft enkele sporen achter gelaten. Misschien toch wat slaap tekort? We starten de dag met een gezamenlijk ontbijt. Al snel hoor ik dat iemand haar niet-slaaprecord wil verbreken. Maar zover is ze nog niet, zou ze het redden? Na het ontbijt volgt de corvee. De corvee is voor sommige teams echt het favoriete onderdeel van de dag. De corvee bestaat vooral uit de afwas, maar natuurlijk wel de afwas van 47 kinderen en 10 kampleiding.

Expeditie Robinson
Zonder al te veel tijdsbesef denk ik dat het ongeveer 10 uur is als Expeditie Robinson start. De meeste kinderen kennen het programma en wachten in spanning af wat de eerste proef is. De eerste proef bestaat uit vuur maken. Maar hoe maak je vuur? Allereerst gaan de kinderen op zoek naar de benodigdheden. Het spel start met een parcours door- of over het water. Samenwerking binnen de teams is essentieel. Zie ik daar Nicky niet op de schouders van wie zitten? Ja hoor, zij zit op de schouders van is het niet van één van de dames van de B? Ik kan het niet direct zien, maar het werkt wel, binnen no-time staat Nicky op het eiland. Op het eiland vinden de teams een voorwerp voor het maken van vuur. Het gaat snel, het eerste team zit nu al met de handen in het zand op zoek naar een kistje. Nog best lastig graven met je handen. Maar het kistje wordt gevonden. De teams rennen naar het volgende onderdeel waar met een blaaspijp en pijltjes (uit het kistje) ballonnen kapot geschoten moeten worden. Dit is nog best lastig, maar uiteindelijk komt het eerste team bij de laatste opdracht. Vuur maken! De eerste twee teams hebben veel moeite met het vuur maken, het wil niet, de vuursteen vonkt wel, maar helaas geen goed vuur. Uiteindelijk na ongeveer 40 minuten is de proef volbracht.

Na een korte pauze starten de twee volgende teams. Deze teams zijn beduidend sneller, is dat omdat zij stiekem wat af hebben kunnen kijken bij de twee vorige teams? Of zijn zij toch gewoon net iets meer bedreven in het maken van vuur?

Tijd voor pauze, later vandaag gaan we verder met de volgende proef. Het is inmiddels warm, de “plas” nodigt de kinderen uit voor wat extra verkoeling. En dat laten sommige kinderen zeker niet twee keer zeggen.

De eetproef

In de middag staat de bevreesde eetproef op het programma. Eet zo snel mogelijk je bordje leeg! Mooi, ik zie sommige kinderen al kijken, mij niet gezien. Het spel start en het is gelijk hilarisch. Maar wat komt er allemaal voorbij in de eetproef? Onder andere zilveruitjes, bloedworst, zure matjes, dadels, coquilles, slakken en zelfs vissenogen. Maar ik ben stiekem best verrast dat veel wordt opgegeten en snel ook. Voor de duidelijkheid, alles is eetbaar. Toppunt, of misschien wel dieptepunt van de eetproef zijn de vissenogen. Isabelle, Jan, Mateo en Bjorn krijgen de twijfelachtige eer deze eetproef te voltooien. De proef start en binnen no-time heeft Bjorn zijn oog opgegeten. Hij is duidelijk de winnaar, maar ook Mateo, Jan en uiteindelijk Isabelle eten de vissenogen op! chapeau!

Iets met eieren
Er gebeurt iets met eieren. Dit is eigenlijk alles wat ik hierover wil zeggen.

Huldiging
De dag vordert, het is gezellig, heel gezellig. En langzaam is het alweer tijd voor de barbecue. Tijdens de barbecue vind er een huldiging plaats. Matthijs heeft tijdens de inloopochtenden de meeste punten gescoord. De hoofdprijs is maar liefst € 100 mogelijk gemaakt door Van Engelen Makelaars. Alle andere deelnemers ontvangen een mooie medaille.

Na het eten wordt er nog één spel gespeeld, een favoriet van veel kinderen. Dit spel wordt gespeeld, maar ik ben er niet bij, ik moet even wat anders doen. Dus eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik niet weet wie de vlag is, maar ook niet wie er gewonnen heeft. De avond valt. De tweede avond is altijd een rustigere avond dan de eerste. Maar minder gezellig? Nee, dat zeker niet. Er worden spelletjes gespeeld, net als de eerste avond is Weerwolven weer favoriet bij veel kinderen. Andere kinderen chillen wat en natuurlijk wordt er lekker gesnoept. Want aan chips en snoep geen gebrek op het kamp. Het wordt langzaam stiller op het kamp, dit betekent toch echt dat sommige kinderen zijn gaan slapen. Ik kan je zeggen, het record niet-slapen dat is gehaald, maar vanavond, zal ook zij toch enkele uren gaan slapen.

Zondag
Zondagochtend, na toch best een paar uur geslapen te hebben, loop ik op het kamp. Er zit een duo aan de picknicktafel. Ze zien er identiek uit in de rode geblokte pyjama’s. Voor de rest is het stil. Een rustige zondagochtend.

Hoor ik daar niet iets van….. begin de dag met een dansje, begin de dag met een lach…………… Ja hoor, de zondag is ook begonnen! Al snel zie ik meer vermoeide koppies aan de picknicktafels zitten en uiteindelijk start het ontbijt. Vandaag hebben wij een jarige in ons midden, dat laten we natuurlijk niet zomaar voorbij gaan! We zingen voor Jan en natuurlijk krijgt hij een cadeautje van ons allemaal. Helaas is jarig zijn, geen uitzondering op de regel en zie ik hem tijdens de corvee met een theedoek in zijn hand.

We starten met drie spellen, die natuurlijk gespeeld worden door de teams. Blaaspijpschieten, JengaXL en een ander spel, wat ik gezien de lengte van dit verslag niet zal uitleggen, worden tegelijk gespeeld. Team rood valt op. Wat zijn ze goed vandaag, toch echt even beter dan gisteren.

De lunch wordt geserveerd en na de lunch is het tijd voor de laatste corvee. Ik sta versteld binnen 6 minuten is de afwas weggewerkt. En het lijkt er zelfs of dat de junioren het stiekem best gezellig vinden, samen afwassen.

Na de corvee en het inspecteren van de tenten slaat het weer om. Het begint te regenen. De buienradar geeft eerst nog uitzicht op droger weer, maar……….. helaas is dit anders. Het regent, veel en hard. De kinderen nestelen zich in de grote tent, spelen een spelletje of praten wat.

De bus zal zo komen, maar wat was het een geslaagd Rapid Jeugdkamp 2021.

Namens de kampcommissie
Angelique

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com