Van het bestuur
september 2021

We mogen weer!

De eerste competitiewedstrijden zitten er alweer op. Wat fijn dat het weer kan. De afgelopen weken hebben we kunnen genieten van wedstrijden tijdens de voorbereidingen, de super gezellige seizoensopening en de eerste speelrondes van de veldcompetitie. We hebben ook kunnen genieten van het samenzijn met elkaar rond het veld. Uit gesprekken met leden, oud leden en andere betrokkenen blijkt dat mensen dit hebben gemist. Laten we hopen dat het een mooi en volledig seizoen wordt.

Vanaf het weekeinde van 25 september ligt er op Corona gebied een nieuwe uitdaging in het verschiet. In de laatste weken had ik de indruk dat iedereen die aanwezig was op onze accommodatie zich goed en veilig voelde binnen de 1,5m korfbalomgeving. De afschaffing van deze afstandsmaatregel die het kabinet heeft aangekondigd voelt, bij onder meer sportverenigingen, door de praktische uitvoerbaarheid niet echt als een versoepeling. We zullen als leden van één club elkaar, bij de toegang van de kantine, moeten gaan controleren. Zelfs als er op dat moment naast de barman/vrouw niemand aanwezig is in de kantine. We zijn er als bestuur nog niet uit hoe we dit moeten gaan invullen. Er komen in de loop van de week aanvullende toelichtingen vanuit de overheid en het KNKV. Laten we hopen dat we de kantine zonder allemaal controles toch open kunnen houden. Zeker als het later in het jaar nat en koud wordt.

Bij de seizoens opening hebben we George Lamars in de bloemetjes gezet. Hij heeft vanaf het seizoen 2014/2015 bijna wekelijks voor Rapid op wedstrijdsportniveau gefloten. Daarnaast was hij altijd bereid om ook te helpen wanneer er een scheidsrechter voor een jeugdwedstrijd nodig was. George heeft een jaar geleden aangegeven te stoppen met het wekelijks fluiten. We willen George hartelijk bedanken voor al zijn inzet en we zijn blij dat hij af en toe toch nog een wedstrijd wil fluiten en bereid is om andere Rapid leden te helpen en coachen bij het fluiten van een (jeugd)wedstrijd.

Op het gebied van de ledenwerving zijn er de eerste maar erg mooie stappen gezet. Op de zaterdagochtenden is er al enige weken kleutergym. Onder leiding van Daisy, Nadine, Sam en Sanne is een tiental kinderen enthousiast aan het sporten. Er is een warming up met muziek en daarna het bewegen met ballen, korven en veel leuk sport en spelmateriaal. Deze enthousiaste groep trainers is en wordt ondersteund door Bram met de ideeën voor trainingen en Lieke en Angelique van de communicatiecommissie. Ik zou zeggen kom zelf eens kijken hoe de kinderen genieten en promoot en deel het in jouw omgeving. In de zomervakantie heb ik samen met Dieuwke en Jochem een gasttraining verzorgd voor de kinderen van de BSO. Verder zijn Carola, Eric en Jelle de motoren achter het opzetten van korfballessen op verschillende scholen.

Het verdelen van de kantinediensten en het fluiten van wedstrijden doen we dit jaar op een andere manier. (Besloten op de JAV: De Rapid senioren fluiten de wedstrijden en verzorgen een deel van de kantinediensten, de ouders van jeugdleden doen één kantinedienst per kind in het najaar en één in het voorjaar). De eerste speelrondes zitten erop en het we hebben alle vrijwilligersdiensten tot nu toe in kunnen vullen. Op dit moment staat er voor de resterende zes speelrondes voor beide taken nog minder dan tien shifts open. Ik doe een dringend beroep op de ouders om te helpen bij het ondersteunen van de kantinediensten en op de spelers om zich in te schrijven voor het fluiten van wedstrijden.

HIER zie je een overzicht van de openstaande bardiensten en

HIER zie je een overzicht van te fluiten wedstrijden

en de telefoonnummers van de coördinatoren. In de komende weken wil ik met de coördinatoren en vertegenwoordigers van de teams de huidige werkwijze gaan evalueren.

Denk eens terug aan de meest spannende wedstrijd die je hebt gespeeld, een kampioenschap, een korfbalfeest, het korfbalkamp, het eerste doelpunt van je kind, allemaal mogelijk gemaakt door vrijwilligers. Om dat te kunnen blijven beleven hebben we ook jouw/uw hulp nodig.

Op de JAV werd ook al duidelijk dat er binnen een aantal commissies nog vacatures zijn. Er is goed nieuws te melden vanuit de BTC waar Martine, Yanno en Willem Marianne zijn komen ondersteunen. Deze commissie moest meteen al moeilijke knopen doorhakken bij de indeling van Rapid 4 en Rapid 5. Ook bij de jeugd TC zijn er mooie ontwikkelingen; Marnix en Willeke gaan deze commissie versterken. Er is nog een aantal vacatures en de komende tijd zullen we er hard aan werken om ook deze ingevuld te krijgen.

Eén van de commissies die wel versterking kan gebruiken is de scheidsrechterscommissie. Het werven, opleiden en coachen van leden die wedstrijden fluiten heeft echt onze aandacht nodig. We zien dat ook andere clubs moeite hebben om voldoende scheidsrechters te werven voor het fluiten van wedstrijden in de wedstrijdsport. Hierdoor krijgt zelfs Rapid 2 al regelmatig geen scheidsrechter meer aangewezen vanuit het KNKV. Het resultaat is dat we als club ook zelf een scheidsrechter voor deze wedstrijden moeten regelen. We zullen dus leden op moeten leiden zodat ze het fluiten van dergelijke wedstrijden aandurven. Het is een verantwoording van ons allemaal om te voorkomen dat een argeloos lid of voorbijganger een fluit in de mond geduwd krijgt.

Namens het bestuur,

Oebele