Het woord is aan Annelies

Zij die altijd in de kantine is, zij die op al je vragen antwoord weet, zij die nooit een zaterdag overslaat, dan kan het natuurlijk maar over één persoon gaan: Annelies. Eén van de groenste harten van de verenigingen heeft zij. En stiekem vragen we ons wel eens af of er ook geen groen bloed door haar aderen stroomt. Maar wát doet ze nou allemaal voor Rapid? Tijd om deze vrouw in de spotlight te zetten!

Stel je even voor….

Annelies Dekker-Westhof, 58 jaar en lid van Rapid vanaf m’n 15e levensjaar. Ik ben 38 jaar getrouwd met Paul (jaja, op de korfbal ontmoet) en we hebben 4 zoons: Guido, Jasper, Robin en Marnix die ook allemaal met het korfbalvirus besmet zijn. Ook hebben we twee hele lieve schoondochters: Marloes en Leonie en sinds een half jaar is ons leven verrijkt met een prachtige kleindochter: Roos, die we elke dinsdag met een bal laten spelen, uiteraard!

De enige korfballende foto die er van mij bestaat. 1977, met teamgenoten Anton Drenth en Peter Leendertse. Maar wat een actie en wat een lijn!

Sinds wanneer ben je actief als vrijwilliger bij Rapid?
Sinds 1973, vrijwel direct vanaf het begin en ik ben er eigenlijk nooit meer mee gestopt.

Waarom ben je vrijwilliger geworden?
Mijn drijfveer was vooral de gezelligheid: leuke mensen waarmee je graag in je vrije tijd wil optrekken. We vonden er toen al snel onze beste vrienden: Bert en Lia de Swart. En dat breidde zich uit, want we hebben al jaren een fantastische, dierbare en onmisbare Rapid vriendengroep!

Wat zou jij tegen iemand zeggen die nog twijfelt om vrijwilligerswerk bij Rapid te gaan doen?
Rapid is een leuke club, met een warme, open sfeer. Waarschijnlijk houd ook jij van de korfbalsport. En om deze fantastische vereniging draaiende te houden, hebben we jou echt nodig, ieder helpend handje is welkom!

Wat is zo leuk aan het vrijwilligerswerk bij Rapid?
Je krijgt er veel liefde en voldoening voor terug zeg ik altijd gekscherend en met een serieuze ondertoon. We waarderen ieders inzet enorm en zien wat je voor werk verzet. Het geeft echt een kick als mede dankzij jouw hulp een kampioenschap wordt behaald, of het pannenkoeken eten een succes is, of de nieuw uitgezochte shirts fantastisch staan, of een sponsor zijn enthousiasme over de Rapid-sfeer uitspreekt, of ouders zeggen dat hun kind zich zo thuis voelt bij ons of……………

Franeker 1994: Rapid 1 gaat voor het Nederlands Kampioenschap, nog niet zo groen, maar wel een tribune vol Rapid supporters, met de bus mee!

Zijn er ook minder leuke kanten?
Weer een cliché: vrijwilligerswerk doe je niet vrijblijvend. Je moet op tijd voldoen aan taken die je op je hebt genomen. Je gaat een verplichting aan ten aanzien van kinderen, medespelers, mede commissieleden, vergaderingen, afspraken in vrije weekends, rekening houden met vakanties.

Waar bestaan je werkzaamheden bij Rapid uit? En wat heb je in het verleden allemaal voor Rapid gedaan?
Ik ging helpen bij het inzamelen van oude kranten voor onze droomkantine. Later kwam daar de redactie van clubblad de Rapperd bij en hielp ik mee de jaarlijkse Kienavond te organiseren in de aula van de Hogeschool Haarlem, waar in die tijd wel 350 man op af kwam. We reden zelfs langs elk lid om een cadeau voor de prijzentafel op te halen.

Daarnaast stond ik achter de bar in het Padvindershonk, dat Rapid op vrijdagavond huurde voor de gezelligheid. Sinds 2004 ben ik het wedstrijdsecretariaat van onze groeiende jeugdafdeling. Dus vanaf die tijd zitting in het bestuur. En sinds 4 jaar maak en verstuur ik ook de nieuwsbrief.

Waarom ben je juist deze werkzaamheden gaan doen?
Mijn nieuwste klus is de nieuwsbrief en dat heeft een verdrietige reden, want in 2013 is onze vriend en voorzitter Bert de Swart overleden. Hij maakte ruim 40 jaar wekelijks het blaadje, ik heb hem beloofd dat ik hiermee door zou gaan en sinds vorig jaar is dat door Lieke in een prachtig nieuw format gegoten als nieuwsbrief met een nieuwe website.

Hoeveel tijd ben je per week ongeveer kwijt aan vrijwilligerswerk?
Ik weet dat dit veel te veel is, maar ik kan het niet laten. Ik steek inmiddels zo’n 20 uur per week in Rapid.

Wat zou je graag nog willen bereiken met de werkzaamheden die je bij Rapid doet?
Dat de voortgang van de vereniging gegarandeerd is. Ik zou heel graag goede opvolging voor mezelf en voor een aantal mede bestuursleden vinden (we beginnen namelijk echt wel enigszins belegen te worden) waar we vol trots onze bloeiende vereniging aan kunnen toevertrouwen.

Wat is het leukste dat je hebt meegemaakt als vrijwilliger bij Rapid?
Teveel om op te noemen, want het zijn de vele leuke momenten die mij enthousiast houden. Het samen vieren van kampioenschappen, blijdschap en vreugde om successen, maar ook de ontstane vriendschappen en relaties, kortom: ik hou van iedereen!

Wierden 1979, Met de hele vereniging op Pinksterkamp

Wat zou je willen veranderen bij Rapid?
In dit familiegevoel, waar ik me zo thuis bij voel en waar ik zo van hou, vindt heel af en toe toch wel eens een conflict plaats. Waarom gebeurt dat nou en wat zou ik dat graag op willen lossen, want ik heb daar echt verdriet van.

Wat is je “quote” van het leven?
Ik heb dat niet zo, maar ik ben (bijna altijd) vrolijk en (bijna altijd) enthousiast, denk ik (bijna altijd) en heb (bijna altijd) zin in alles.