Het woord is aan Marieke

Als je bij Rapid een vrouw tegenkomt waar twee leuke, blonde kinderen omheen rennen, dan is dat waarschijnlijk Marieke. Niet een persoon die alles van de daken schreeuwt, maar wel iemand die achter de schermen heel veel doet voor Rapid. Hoogste tijd om Marieke in de spotlight te zetten! 🔦

Stel je even voor…..

Mijn naam is Marieke Teeuw en speel in Rapid 5. Ik ben getrouwd met Walter Teeuw, die ik heb leren kennen bij Rapid. Samen hebben we twee kinderen (die ook korfballen) Eline (E3) en Sander (Kangoeroe).

Sinds wanneer ben je actief als vrijwilliger bij Rapid?
Dat is begonnen in begin 2004. Oebele belde mij in het begin van dat jaar of ik misschien het wedstrijdsecretariaat van de junioren en senioren voor het volgend seizoen wilde gaan doen. Daar zei ik toentertijd ja op en tot op heden doe ik nog steeds een deel van het wedstrijdsecretariaat.

Waarom ben je vrijwilliger geworden?
Een vereniging ben je met elkaar en dus moet je mét elkaar de boel draaiende houden. En ja, ik heb geen trainings- en of scheidsrechtertalenten, maar ik kan me op deze manier wel op een andere manier inzetten voor Rapid. Dingen regelen, telefoontjes plegen (tegenwoordig appjes sturen) dát kan ik wel. Het wedstrijdsecretariaat was toentertijd standaard onderdeel van het bestuur en Technische Commissie, dus daar ben ik toen ook gelijk ingerold.

Wat zou jij tegen iemand zeggen die nog twijfelt om vrijwilligerswerk bij Rapid te gaan doen?
Een vereniging ben je met elkaar. Mijn ervaring is dat je door mee te helpen ook echt een deel van die vereniging wordt én, niet onbelangrijk, ook iets kunt inbrengen. Er is altijd wel iets te doen, waar je goed in bent. Het hoeft niet altijd meteen een mega klus te zijn. Ik ben bij mijn oude vereniging ook begonnen als Jeugdcommissie-lid.

Wat is zo leuk aan  het vrijwilligerswerk bij Rapid?
Het is leuk om samen iets te doen, je leert meer mensen kennen dan alleen je teamgenoten en daarbij: je leert mensen van een andere kant kennen. Als wedstrijdsecretariaat geeft het mij toch ook wel voldoening om (bijna) elke zaterdag alle teams compleet op pad te krijgen. Het is als een puzzel, de ene week iets lastiger dan de andere week. Maar het is heel leuk als die puzzel weer opgelost is.

Zijn er ook minder leuke kanten?
Soms is het wel een beetje stressvol. Er zijn seizoen geweest dat ik met enige angst op vrijdagavond naar de telefoon keek als die begon te rinkelen. Maar als je de teams wat beter gevuld hebt, is het vaak makkelijker. En als lid van de Technische Commisie heb je daar invloed op.

Gelukkig hebben we 5 seizoenen geleden van het wedstrijdsecretariaat een part-time job gemaakt. Dit houdt in dat ik nu alleen de veldseizoenen doe en Anneke doet het wedstrijdsecretariaat in de zaal.

Waar bestaan je werkzaamheden bij Rapid uit? En wat heb je in het verleden allemaal voor Rapid gedaan?
Als wedstrijdsecretariaat zorg ik voor de communicatie richting de bond en andere verenigingen over de competitie (denk aan: opgeven van teams, verzetten van wedstrijden). Binnen Rapid zorg ik dat elk junioren- en seniorenteam iedere zaterdag compleet is en het liefst voorzien van reserves.

Als TC lid denk ik o.a. mee over het technisch beleid, indeling van de teams, ‘aanstellen’ van trainers/coaches. Als wedstrijdsecretaresse heb ik altijd wel een goede smoes om het meeste werk bij de andere TC leden naar binnen te schuiven. Hetzelfde geldt voor het bestuur. Daarin beslis ik mee over het beleid en de gang van zaken binnen Rapid.

Verder ben ik eenmalig een assistent jeugdtrainer en coach geweest omdat ik toch zwanger was en niet het hele seizoen kon spelen. En doe ik nu de coaching van de E3, omdat Eline daarin speelt.

Hoeveel tijd ben je per week ongeveer kwijt aan vrijwilligerswerk?
Coachen: ongeveer 2 uur per week. Het hangt heel erg af of het een thuis of uit-wedstrijd is. Maar omdat dit het team van mijn dochter is zou ik, als ik niet coachte, de helft toch ook wel kijken.

Met het bestuur vergaderen we om de 3 weken een avond(je). Daar komen ook wel eens wat taken uit voort, maar niet zo veel.

Technische Commissie: ook hier hebben we af en toe een vergadering. Tijdens de voorbereiding is dit duidelijk wat intensiever (want vaker wedstrijden kijken), dan hebben we nog de teamgesprekken rond de jaarwisseling en aan het einde van het korfbalseizoen de teamindeling maken voor het nieuwe seizoen. Tsja, waar komt dit op neer? Ongeveer 1 tot 4 uur in de week?

En dan nog het wedstrijdsecretariaat. Daar ben ik denk ik 1 tot 2 uur per week mee bezig? Ook dit is weer verschillend en ligt het heel erg aan blessures en hoeveel invallers er nodig is. Er zijn ook weken dat ik op zondag enkel wat appjes hoef te sturen.

Wat zou je graag nog willen bereiken met de werkzaamheden die je bij Rapid doet?
Dat we een mooie vereniging blijven met elkaar!

Wat is het leukste dat je hebt meegemaakt als vrijwilliger bij Rapid?
Iemand vragen om in te vallen en dan heel enthousiast een ‘JA’ als antwoord krijgen en dan even later de vraag : “O enne, mag ik dan ook meetrainen?”

En een paar dagen later een appje van die persoon te krijgen met de vraag of ik ze vaker wil vragen. Daar word ik blij van: mensen die gewoon lekker willen ballen, ook in andere teams dan hun eigen team.

Wat zou je willen veranderen bij Rapid?
Dat iedereen het gewoon vindt dat je met elkaar de vereniging bent én maakt.

Wat is je “quote” van het leven?
Jeetje, dat heb ik eigenlijk niet. Maar misschien wel dit: “Wees jezelf”.