Het woord is aan Jelle

Jelle Rozendal is niet weg te denken bij Rapid. Hij begon als klein jongetje bij de jeugd en werkte zich op tot één van de betere heren van de selectie. Nu speelt hij in Rapid 5, met nog altijd hetzelfde enthousiasme. Maar hij doet meer voor Rapid dan alléén wedstrijden korfballen. Dus de hoogste tijd om deze geroutineerde speler in de spotlight te zetten!🔦

Stel je even voor….
Jelle Rozendal (46 jr) en samenwonend met Bianca en onze drie kinderen Shania (10 jr), Femke (8 jr) en Daniël (6 jr). Geboren en getogen in Haarlem maar nu woonachtig in Velserbroek. Lid geworden toen ik 10 jaar was en zoals velen anderen binnen Rapid gebeurde dit via Bert de Swart. Bij wie ik in de klas zat dat jaar.

Sinds wanneer ben je actief als vrijwilliger bij Rapid?
Geen idee wanneer dat precies geweest is, maar in ieder geval véééle jaren geleden. Het is ooit begonnen als jeugdtrainer en groeide toen al snel uit naar vele andere functies, zoals: jeugdwedstrijdleider, bestuurslid als jeugdwedstrijdsecretaris, jeugd Technische Commissie, Technische Commissie junioren/senioren, kampcommissie en vanaf dit jaar ben ik scheidsrechtercoördinator.

Waarom ben je vrijwilliger geworden?
Allereerst simpelweg omdat het leuk is om te doen, en ten tweede om iets terug te doen voor de vereniging waar ik al vele jaren met plezier korfbal en wil blijven korfballen. Vrijwilligers zijn namelijk onmisbaar om een vereniging draaiende te houden.

Wat zou jij tegen iemand zeggen die nog twijfelt om vrijwilligerswerk bij Rapid te gaan doen?
Niet over twijfelen maar gewoon een keertje uitproberen. Voor iedereen is er wel iets waar hij of zij een bijdrage bij kan leveren. Van jeugdtrainer tot kantinedienst en van materiaalcommissie tot schoolkorfbal.

Wat is zo leuk aan het vrijwilligerswerk bij Rapid?
Enorme waardering. Zeker wanneer je iets doet met jeugd. Ouders zien echt wel wat je voor hun kind, of kinderen, betekent. Wat ik me nog altijd herinner zijn de persoonlijke dankbetuigingen van vele ouders wanneer we uit de bus terugkwamen van kamp.

Zijn er ook minder leuke kanten?
Ja natuurlijk zijn die er, net als bij alle andere dingen in het leven. Als scheidsrechter doe je het vaak niet goed en krijg je commentaar. Hetzelfde geldt als je keuzes moet maken als trainer/coach. Dan zijn er momenten dat er reacties komen op de besluiten die je neemt of hebt genomen. Meestal gebeurt dit in het heetst van de (wed)strijd en zijn er meningsverschillen, maar het lost zich achteraf vanzelf op. Het belang van het team of de vereniging gaat op dat moment voor dat van de eenling.

Waarom ben je juist deze werkzaamheden gaan doen?
Scheidsrechters zijn onmisbaar in het korfbal en door zelf te fluiten hoop ik ook anderen te laten inzien dat we scheidsrechters nodig hebben. Zonder scheidsrechters zijn er geen wedstrijden en is korfbal niet meer mogelijk. De functie van scheidsrechtercoördinator ga ik vanaf het nieuwe seizoen vervullen om juist meer aandacht te krijgen voor scheidsrechters, maar ook om te zien of we het scheidsrechtersschap leuker kunnen maken, zodat er weer meer mensen binnen Rapid beschikbaar zijn om te fluiten.

Hoeveel tijd ben je per week ongeveer kwijt aan vrijwilligerswerk?
Paar uur in de week en daarvoor hoef je het absoluut niet te laten.

Wat zou je graag nog willen bereiken met de werkzaamheden die je bij Rapid doet?
Dat het leuk is om te fluiten en dat jongeren ervoor openstaan om hiervoor te kiezen. Daarnaast om ouders en publiek in te laten zien dat je respectvol met scheidsrechters dient om te gaan en dat je niet zomaar alles kunt zeggen als je het ergens niet mee eens bent.

Wat is het leukste dat je hebt meegemaakt als vrijwilliger bij Rapid?
De kampen waren altijd superleuk om te organiseren en daar heb ik zoveel goede herinneringen aan. De speurtochten waarbij Hilly nooit de weg kon vonden, het douanespel, gevechten met eieren en waterballonnen, de onverwachte streken van Robert, de watergevechten in het zwembad. Eigenlijk teveel om op te noemen en kamp was iets waar je al maanden van te voren naar uitkeek.

Wat zou je willen veranderen bij Rapid?
Het gedrag van consumeren omzetten in bijdragen en samen iets moois opbouwen waar we met elkaar van kunnen blijven genieten.

Wat is je “quote” van het leven?
Je kunt meer dan jezelf denkt.

Wil je meer weten over fluiten en het scheidsrechtersschap? Neem contact op met Jelle, hij wil je er álles over vertellen!